Szilágyi Áron olimpiai bajnok Kassára látogatott

 

2022. április 27-én Kassa adott otthont az Egy mindenkiért-turné első határon túli találkozójának Szilágyi Áronnal. A Nemzeti Tehetség Központtal együttműködve Főkonzulátusunk Kassa magyar színházában, a Thália Színházban szervezte meg a közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítést és pódiumbeszélgetést.

 

A 200 fő befogadóképességű nézőteret megtöltő közönség a főkonzuli köszöntőt követően megtekintette Szilágyi Áron tokiói olimpiai felkészülését bemutató, „Egy mindenkiért” című dokumenttumfilmet. A vetítést pódiumbeszélgetés követte a sportolóval, Lantos Krisztinával, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetőjével és Muhi András Piresszel, a film rendezőjével.

 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével számos sikeres, kassai kötődésű sportoló, köztük Rácz Katalin vívó olimpikon, sportdiplomata, világbajnoki ezüstérmes, Sirola Pál többszörös csehszlovák bajnok vívó, a kassai vívóklubok és a Kassai Olimpiai Klub tagjai – köztük számos szlovák nemzetiségű –, továbbá a helyi magyar közösség képviselői és a magyar iskolák diákjai és tanárai. A nagy hagyományokkal rendelkező KŠK 1903 kassai vívóklub elnöke, Luby Lajos egy tőrkardot adott át a világklasszis sportembernek a klub ajándékaként. A Kassai Olimpiai Klub tiszteletbeli tagjává választotta Szilágyi Áront, az erről szóló oklevelet Miroslav Luberda olimpikon birkózó, a Klub elnöke és Anton Švajlen olimpiai ezüstérmes labdarúgó adta át.

 

A beszélgetést közönségtalálkozó és autogramosztás követte. Szilágyi Áron közel egy órán keresztül fogadta a látogatók gratulációit, köztük a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola, a Szakkay József Szakközépiskola és Szepsiből a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjainak lelkes érdeklődését.

 

A tehetséggondozást szívügyének tekintő Szilágyi Áron – a Nemzeti Tehetség Központ nagyköveteként – felvidéki látogatása során felkereste a magyar támogatásból Szepsiben felépült Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontot is.

Fotó: Fábián Gergely