14 Jul

2017. július 14-én, pénteken Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a magyar-szlovák kapcsolatok alakulásáról tartott előadást a Gombaszögi Nyári Táborban. Előadásában kitért az EU azon belső folyamataira, melyek hatással lehetnek a V4-országok együttműködésére, illetve a magyar-szlovák kapcsolatokra. Az előadó beszélgetőpartnere Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója volt.

Németh Zsolt a beszélgetés során elmondta, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok alakulásának meghatározó eleme a Visegrádi Együttműködés, amely egyúttal lehetőséget biztosít a két állam közti párbeszédre is. Ez utóbbit az Európa jövőjéről szóló viták csak erősítik.

Németh Zsolt szerint az EU a nemzeti identitás megerősödését is magával hozta, így a kisebbségi magyarságnak alapvető érdeke, hogy a magyar nemzeti öntudat megerősödjön, a szomszédos országok nacionalista törekvései pedig gyengüljenek. 

Az előadás után készült interjú az alábbi link alatt érhető el (Forrás: hirek.sk, készítette: Bartók Csaba és Bognár Ottó)

http://www.hirek.sk/video/20170716192024/Magyar-szlovak-kapcsolatok-a-valtozo-vilagban-a-gombaszogi-tabor-latogatottsaga-rekordot-dontott.html

 

A képen Mózes Szabolcs (balra, Pozsonyi Magyar Szakkollégium, igazgató) és Németh Zsolt (jobbra, Országgyűlés Külügyi Bizottság, elnök) látható.